La Cucina Ristorante Kuchnia Lista win Lista potraw Przetargi Kontakt



Kuchnia

Kuchnia w艂oska charakteryzuje si臋 u偶yciem du偶ej ilo艣ci warzyw (w tym zw艂aszcza tzw. w艂oszczyzny) i przypraw takich jak oregano, bazylia i pieprz. W kuchni tej do艣膰 powszechnie stosuje si臋 te偶 oliw臋 z oliwek oraz cebul臋 i czosnek. Kuchnia w艂oska wyspecjalizowa艂a si臋 szczeg贸lnie w potrawach m膮cznych oraz w rybnych i "owocach morza". W艂ochy s膮 tak偶e "ojczyzn膮" lod贸w. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i rissotto sta艂o si臋 bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury ameryka艅skiej w wi臋kszo艣ci pa艅stw przemys艂owych, od Korei po Argentyn臋.
Spaghetti - specyficznie w艂oska potrawa i jednocze艣nie nazwa szczeg贸lnego rodzaju makaronu, kt贸ry stanowi jej podstaw臋.Typowe danie spaghetti sk艂ada si臋 z porcji 艣wie偶o ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i ew. r贸偶nymi dodatkami.
Prawdziwa w艂oska Carbonara
Powy偶szy przepis na spaghetti carbonara jest przepisem na to, co mo偶emy otrzyma膰 w restauracjach w Polsce. Prawdziwy w艂oski sos Carbonara zawiera boczek, 偶贸艂tka, parmezan i pieprz. Boczek pokrojony podsma偶amy. Makaron po ugotowaniu mieszamy z 偶贸艂tkami (po jednym na osob臋), boczkiem i startym parmezanem i doprawiamy pieprzem. Mo偶na doda膰 natk臋 z pietruszki.
:. Serdecznie zapraszamy Pa艅stwa.

Slideshow Image 1 La Cucina 0 La Cucina 1 La Cucina 1 Restauracja 1 La Cucina 2 Restauracja 5