biuro@la-cucina.pl Rezerwacja - 527 336 227

Kuchnia

Kuchnia włoska charakteryzuje się użyciem dużej ilości warzyw (w tym zwłaszcza tzw. włoszczyzny) i przypraw takich jak oregano, bazylia i pieprz. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę z oliwek oraz cebulę i czosnek. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i "owocach morza". Włochy są także "ojczyzną" lodów. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i rissotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.
Spaghetti - specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i ew. różnymi dodatkami.
Prawdziwa włoska Carbonara
Powyższy przepis na spaghetti carbonara jest przepisem na to, co możemy otrzymać w restauracjach w Polsce. Prawdziwy włoski sos Carbonara zawiera boczek, żółtka, parmezan i pieprz. Boczek pokrojony podsmażamy. Makaron po ugotowaniu mieszamy z żółtkami (po jednym na osobę), boczkiem i startym parmezanem i doprawiamy pieprzem. Można dodać natkę z pietruszki.
:. Serdecznie zapraszamy Państwa .:

Szanowni Klienci, 

 Oddajemy w Państwa ręce „dietę pudełkową premiu” z Restauracji 

La Cucina Italiana , a tym samym udowadniamy, że katering dietetyczny może być smaczny, różnorodny i fascynujący.

Codziennie tworzymy dla Państwa zbilansowane posiłki na cały dzień, które przygotowujemy z najwyższej jakości produktów od kasz, past poprzez gatunkowe ryby , mięsa po owoce morza .

 Jednak aby odnieść optymalne efekty zdrowotne  należy zastosować się do następujących zaleceń:

Prosimy o rozpoczęcie dnia od śniadania, jak najszybciej jest to możliwe, a kolejne dania zjadać w odstępach 3-godzinnych (to optymalne przerwy między posiłkami) albo wtedy, kiedy wyraźnie zgłodniejemy.

Nie warto opóźniać zjedzenia pierwszego posiłku, ponieważ spowalnia to nasz metabolizm i proces spalania tkanki tłuszczowej będzie mniej efektywny.

Dania są ponumerowane według następującego porządku:

1-śniadanie, 2- drugie śniadanie, 3-danie główne 4-zupa, 5-kolacja.

Największe posiłki: śniadanie, drugie śniadanie i obiad, powinny być zjedzone do godz 15.

Kolację warto zakończyć przynajmniej 2 godziny przed snem.

Proszę pamiętać o wypijaniu  1,5-2 litrów wody w ciągu dnia.

Najlepiej byłoby spożywać dania powoli, w spokoju, dokładnie gryząc i długo przeżuwając. Czego państwo gorąco życzymy:)

Współpracujemy z wykwalifikowanym dietetykiem, który w razie pytań udzieli Państwu wszelkich informacji oraz rozwieje ewentualne wątpliwości.

 

 

 

Powrót